- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál (por)cukor
- 30 g friss élesztő
- 1 dl tej

Félretesszük, amíg felfut. Addig készítsük elő a többi hozzávalót!
- 50 dkg liszt
- 2 evőkanál (por)cukor
- 4 dkg vaj/margarin vagy zsír
- 3 tojás sárgája
- csipetnyi só
- kevés tej
- 30-50 dkg sütésálló ill. kemény állagú lekvár.
Olvasszuk fel a vajat/margarint/zsírt. A tojássárgákat habosítsuk ki a cukorral, adjunk hozzá kevés sót és csorgassuk bele az olvadt zsiradékot illetve egy csésze tejet.
A felfutott élesztőt borítsuk a lisztre és adjuk hozzá a tojásos elegyet is. Eztán dagasszuk addig míg minden összetevő elvegyül, és a tészta hólyagosan simának tűnik.
Ha ezzel is megvagyunk, formázzunk belőle kerek kis cipót, szórjunk némi lisztet a tetejére (a tál alját is meghinthetjük, elkerülendő a dagadás során kiterjedt tészta leragadását), takarjuk le és langyos helyen kelesszük kétszeresére. (Kb. 1 óra)
Most lisztezett deszkára borítjuk a felpuffad tésztát, 0.5 cm vastagságúra nyújtjuk. 5x8 cm-es lapokká daraboljuk. Hagyjuk így pihenni 15 percig.
A lekvárt 1x1x4 cm-es kis téglákká vágjuk, darabszámra egyezően a tésztával.
Minden lapra egy darab lekvárt helyezünk, a tészta 2 hosszabb oldalán nyújtunk egy tenyérélnyit és feltekerjük egymásra. Két végét is gyűrjük össze alaposan. Utoljára kissé nyomkodjuk össze az illesztést, hogy ne folyjon majd ki a lekvár sütés közben! 30 percig ismét pihenni hagyjuk.
Kizsírozott tepsibe helyezzük, egymástól minden irányból 1 cm-es üres sáv határolja el őket.
Tetejére kenjünk zsiradékot és 180°C-ra előmelegített sütőbe téve 20-30 percig süssük.
Még forrón szórjuk meg alaposan porcukorral, szedjük szét és tálaljuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése